błonnik pokarmowy
Photo by Couleur/ Pixabay

Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) – substancje roślinne, które nie są przyswajalne przez organizm ludzki. Mimo że nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, ma dobroczynny wpływ na cały organizm. Jakie funkcje pełni błonnik? Gdzie jest go najwięcej?

Błonnik – co to jest?

Błonnik pokarmowy to grupa cukrów złożonych, które pochodzą ze ścian komórkowych roślin. Do włókien pokarmowych zaliczamy następujące substancje: ligninę, celulozę, pektyny, gumozę, celulozę\hemicelulozę, skrobię. Wśród nich wyróżniamy substancje rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny ma różne działanie i wpływ na organizm. Często można go znaleźć na liście produktów na prawidłowy metabolizm.

Nierozpuszczalne składniki błonnika:

  • lignina;
  • celuloza;
  • hemicelulozy wyodrębniane z roztworów z niskim pH;

Składniki, które się rozpuszczają w wodzie:

  • gumoza;
  • pektyny;
  • roztwory substancji organicznych (śluzy).

Dietetycy dzielą włókna pokarmowe na:

  • błonnik pokarmowy (zawarty w roślinach);
  • funkcjonalny (wyodrębniony z produktów pochodzenie roślinnego i zwierzęcego).

Błonnik pokarmowy nierozpuszczalny jest budulcem ścian komórkowych roślin. Wchłania wodę, ale się w niej nie rozpuszcza, dzięki czemu poprawia perystaltykę jelit. Ponadto pomaga pozbyć się zaparć i reguluje oddawanie stolca. Dodatkowo pobudza organizm do wydzielania soków trawiennych i gastryny. Gastryna – hormon, który pobudza wydzielanie kwasu solnego. Ponadto zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę (zapobiega nadmiernemu wytwarzaniu insuliny) i otyłość.

Rozpuszczalne składniki błonnika pęcznieją w żołądku, tym samym dają nam uczucie sytości. Błonnik rozpuszczalny wymiata z organizmu toksyny, zalegające resztki jedzenia i metale ciężkie. Zmniejsza również poziom cholesterolu. Pektyny i gumoza tworzą w jelitach galaretę\żel o dużej lepkości. Dodatkowo rozciągają ściany żołądka i spowalniają wchłanianie tłuszczów i węglowodanów.

Błonnik pokarmowy – właściwości

Błonnik zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny wykazuje dobroczynny wpływ na cały organizm. Odgrywa bezpośrednią rolę w procesach, które zachodzą w ludzkim organizmie.

Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jak wynika z różnych badań naukowych, posiada on właściwości przeciwnowotworowe. Spożywanie 35-40 g błonnika dziennie obniża ryzyko zachorowania na raka o prawie 50%. Pozytywnie działa na okrężnicę. Tym samym pobudza produkcję nowych komórek, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Istotnym faktem jest to, że błonnik zapobiega rozwojowi raka żołądka i przewodu pokarmowego. W związku z tym regularne spożywanie błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi o ponad 10%.

nowotwor
photo by marijana1/Pixabay

Wspiera układ krążenia

Liczne badania wykazały, że spożycie 50 g błonnika dziennie zmniejsza ryzyko rozwoju arteriosklerozy. Ponadto zmniejsza ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca. Włókno pokarmowe wykazuje korzystne działanie na poziom cholesterolu we krwi. Spowalnia wchłanianie trójglicerydów i kwasów syntezowanych w wątrobie.

Zapobiega cukrzycy

Regularne spożywanie błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Włókno pokarmowe zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi. Ponadto powoduje spadek stężenia glukozy i glikowanej hemoglobiny u chorych na cukrzycę. Naukowcy podkreślają, że błonnik może uzupełniać leczenie farmakologiczne cukrzyków.

cukrzyca
Photo by stevepb/ Pixabay

Wspomaga odchudzanie

Błonnik rozpuszczalny gromadzi wodę, pęcznieje, rozciąga ściany żołądka, spowalnia proces wchłaniania tłuszczów. Podczas fermentacji włókna pokarmowego w jelicie wytwarzają się peptydy GLP-1 i PYY, dzięki temu odczuwamy sytość. Ponadto poprawia perystaltykę jelit i zmniejsza zużywanie energii. Im więcej spożywasz błonnika, tym mniej spożywasz tłuszczów.

Produkty bogate w błonnik

Przede wszystkim znajdziemy go w warzywach, owocach i produktach zbożowym z niskiego przemiału. Zalecana dzienna dawka błonnika powinna wynosić około 20-40 g.

Źródła błonnika rozpuszczalnego:

  • owies\płatki owsiane;
  • brokuły;
  • marchew;
  • karczochy;
  • brukselka;
  • czarne\czerwone porzeczki;
  • kalarepa czy pasternak;
  • cebula;
  • rośliny strączkowe;
  • soki owocowe;
  • gruszki, jabłka bez skórki;
  • śliwki bez skórki;
  • morele\brzoskwinie (w tym też suszone);
  • banany\ziemniaki.
błonnik banany
Photo by stevepb/ Pixabay

Produkty bogate w błonnik nierozpuszczalny:

  • produkty pełnoziarniste;
  • otręby z pszenicy, kukurydzy i jęczmienia;
  • orzechy;
  • śliwki ze skórką;
  • nasiona dyni\ słonecznika\sezamu;
  • kalafior;
  • kapusta pekińska;
  • szpinak;
  • pomidory;
  • maliny;
  • kiwi;
  • awokado;
  • banany\ziemniaki.

Co najważniejsze włączenie błonnika do codziennej diety powinno się odbywać stopniowo, by uniknąć wzdęć i biegunki. Pamiętaj też o tym, by popijać błonnik dużą ilością wody.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here