cukrzyca
Photo by ThesaPhotography/ Pixabay

Cukrzyca jest niebezpieczną chorobą, która może być zalążkiem innych schorzeń. Jadłospis diabetyka musi zawierać produkty, które nie przyczyniają się do wahań glukozy we krwi i nadwagi. Powinny zapobiegać rozwojowi powikłań cukrzycy, takich jak choroby serca czy układu krążenia.

Cukrzyca – lista 16 produktów bezpiecznych dla diabetyka

Dietę cukrzyka należy wzbogacić w ryby, rośliny strączkowe, warzywa, kwasy omega-3 i omega-6.

Ryby tłuste

Tłuste ryby, takie jak łosoś, sardynki, śledzie, makrela są wspaniałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy omega-3 DHA i EPA korzystnie wpływają na pracę serca.

Osoby cierpiące na cukrzycę typu 2, znajdują się w grupie zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Kwasy  omega-3 chronią serce i układ nerwowy oraz zmniejszają ryzyko zawału i udaru.

Badania wykazują, że jedzenie tłustych ryb może też pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i zapobiega cukrzycy.

łosoś
Photo by robsonmelo/ Pixabay

Jogurt grecki

Zawiera cenne probiotyki i dlatego powinien się koniecznie znaleźć w diecie każdego diabetyka. Zmniejsza możliwość wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu u cukrzyków. Pozwala utrzymać optymalny poziom cukru we krwi i zmniejszyć insulinooporność. Zmniejsza też ryzyko cukrzycy typu 2.

Jajka

Jajka to jeden z najkorzystniejszych produktów dla cukrzyków. Dają uczucie sytości, dzięki czemu znika potrzeba podjadania między posiłkami.

Jajka zmniejszają stany zapalne, zwiększają wrażliwość na insulinę. Ponadto zwiększają dobry cholesterol HDL i obniżając poziom złego cholesterolu (LDL).

Nasiona chia

Są źródłem błonnika. Opóźniają przyswajanie cukru, mają niewiele węglowodanów. Dają uczucie sytości, zmniejszają apetyt. Dzięki temu wspomagają odchudzanie. Ponadto obniżają ciśnienie tętnicze i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

nasiona chia
Photo by diesigned/ Pixabay

Orzechy

Orzechy to pyszna i zdrowa przekąska. Mają niewiele węglowodanów, ale są bogatym źródłem błonnika. Częste jedzenie orzechów pomaga zmniejszyć ilość cukru we krwi i poziom złego cholesterolu.

Oliwa z oliwek 

Zawiera kwas oleinowy, który redukuje ilość trójglicerydów i ma działanie antyoksydacyjne. Jest bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy – polifenoli. Polifenole obniżają zły cholesterol i nadciśnienie.

Siemię lniane

Siemię lniane jest bogatym źródłem omega-3 i błonnika. Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze, cholesterol i poziom glukozy we krwi.

siemię lniane
Photo by pezibear/ pixabay

Ocet jabłkowy

Jak wynika z eksperymentów, regularne picie szklanki wody z 1 łyżką octu jabłkowego obniża poziom cukru we krwi.

Makaron shirataki

Makaron zawiera glukomannan, który zmniejsza ryzyko chorób serca. Obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

Cukrzyca – jakie jeść warzywa i owoce?

Zielone warzywa liściaste

Zielone warzywa liściaste są niskokaloryczne. Są bogatym źródłem składników odżywczych. Mają niewiele przyswajalnych węglowodanów, więc nie wpływają na poziom cukru we krwi.

Szpinak, sałata, koperek i inne zielone warzywa liściaste są dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, w tym też witaminy C.

Jak wynika z badań naukowych, cukrzycy cierpią z powodu niedoboru witaminy C. Regularne spożywanie zielonych warzyw liściastych pomaga zapobiegać jej niedoborowi. Niedobór witaminy C może powodować stany zapalne w organizmie i uszkodzenie komórek.

Brokuły

Brokuły są źródłem witaminy C, magnezu i strawnych węglowodanów. Włączenie kiełków brokułów do diety cukrzyka pomaga obniżyć poziom insuliny. Ponadto chronią komórki pacjenta przed uszkodzeniami.

brokuły
Photo by silviarita/ Pixabay

Awokado

Awokado zawiera błonnik i zdrowe tłuszcze. Zawiera zaledwie 1 g cukru i niewiele węglowodanów. Dlatego cukrzycy mogą śmiało włączać owoc do swojej diety.

Awokado wspomaga odchudzanie i pomaga obniżyć poziom BMI. Zawiera tłuszcz, który zmniejsza insulinooporność.

Fasola

Fasola, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest bogata w witaminy z grupy B. Zawiera wapń, potas, magnez oraz błonnik. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, co jest ważne w leczeniu cukrzycy.

Truskawki

W ich skład wchodzi antyoksydant zwany antocyjanem, któremu zawdzięczają również kolor. Antocyjany obniżają poziom cholesterolu i insuliny. Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca u cukrzyków.

truskawki
Photo by Alexas_Fotos/ Pixabay

Czosnek

Jak wynika z licznych badań, czosnek pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi. Ponadto ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.

Dynia

Dynia – pyszne warzywo o małym indeksie glikemicznym. Zawiera polisacharyd inulinę, który obniża poziom cukru we krwi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here