dieta odmładzająca
Photo by SnapwireSnap/ Pixabay

Codzienna dieta ma znaczenie dla utrzymania naszej skóry we właściwej kondycji. Dieta odmładzająca (anti-aging) pomaga nie tylko opóźnić proces starzenia, lecz także cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata.

Włączając do swojej diety żywność bogatą w przeciwutleniacze, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały, sprawiamy, że nasz skóra jest zdrowa i pełna blasku. Warto przyjrzeć się swojej skórze, bo jej stan stanowi odbicie zdrowia organizmu.

Dieta odmładzająca – co jeść?

Jak wynika z niektórych badań naukowych, codzienne spożywanie warzyw i owoców pomaga przywrócić skórze młodzieńczy blask i pozbyć się drobnych zmarszczek. Poznaj 10 najlepszych produktów spożywczych na wieczną młodość.

Rukiew wodna

Rukiew wodna, nazywana również rzeżuchą wodną jest jedną z najcenniejszych dla zdrowia roślin. W jej składzie znajdziemy witaminy (A, C, E, K, witaminy z grupy B (B2, B3, B6) oraz minerały (magnez, wapń, potas, żelazo, mangan, fosfor, sód). Rukiew wodna ma właściwości antyseptyczne, poprawia krążenie w skórze, tym samym dostarcza większej ilości tlenu do skóry. Witamina A i C są silnymi antyoksydantami, które zwalczają wolne rodniki odpowiadające ze starzenie się skóry. Poza tym rukiew wodna wspomaga odporność i pracę tarczycy (ma w swoim składzie jod) oraz poprawia trawienie.

Dieta odmładzająca – czerwona papryka

Czerwona papryka jest bogata w silne przeciwutleniacze. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, których nadmiar powoduje przedwczesne starzenie się skóry. Czerwona papryka jest dobrym źródłem witaminy C, która zwiększa produkcję kolagenu. Poza tym zawiera inne silne przeciwutleniacze, nazywane karotenoidami.

Karetonoidy to naturalne przeciwutleniacze, którym warzywa i owoce zawdzięczają żółtą, pomarańczową i czerwoną barwę. Mają działanie przeciwzapalne, chronią skórę przed oparzeniami słonecznymi i niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

papryka
Photo by JESHOOTS-com/ Pixabay

Papaja

Papaja to pyszny i zdrowy owoc, który jest bogaty w przeciwutleniacze i witaminy A, C, K, E oraz witaminy z grupy B. Zawiera substancje mineralne, takie jak wapń, potas, magnez, fosfor. Papaja zawiera enzym proteolityczny – papainę, zwany również proteazą papainową. Papaina działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie.

Borówka

Borówka zawiera antyoksydacyjne witaminy C i E oraz dużą ilość antocyjanów, którym borówka zawdzięcza swój granatowy kolor.

Antocyjany chronią naczynia krwionośne i zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych. Poza tym pobudzają skórę do produkcji kolagenu. Dzięki temu mogą idealnie wygładzać zmarszczki. Zapewniają ochronę przed oksydacyjnymi uszkodzeniami spowodowanymi UVA, UVB, stresem oksydacyjnym i zanieczyszczeniami.

Brokuły

Brokuły są bogate w witaminy C i K, luteinę oraz błonnik. Poza tym zawierają wapń i kwas foliowy. Witamina C jest jedynym przeciwutleniaczem, który zwiększa syntezę kolagenu. Kolagen jest białkiem, który odpowiada za elastyczność i jędrność skóry.

Dieta odmładzająca – warto jeść szpinak

Szpinak dogłębnie odżywia i nawilża skórę. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które odpowiadają za dotlenianie wszystkich komórek organizmu. Poza tym zawiera magnez i żelazo. Jest bogaty w witaminę A, C, E i K oraz luteinę. Witamina C stymuluje produkcję kolagenu. Witamina A wzmacnia włosy i paznokcie. Z kolei witamina K zwalcza stany zapalne w komórkach.

Orzechy

Orzechy, szczególnie migdały, są dobrym źródłem witaminy E. Posiada właściwości odżywcze, regenerujące i nawilżające. Orzechy włoskie bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3. Omega-3 chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV. Poza tym wzmacniają barierę hydrolipidową skóry i uodparniają błony komórkowe na stres oksydacyjny.

orzechy
Photo by ExplorerBob/ Pixabay

Awokado

Awokado jest bogate w zwalczające stany zapalne kwasy tłuszczowe, które zapewniają gładką, elastyczną skórę. Są bogatym źródłem witaminy K, C, E i A oraz witamin z grupy B. Poza tym zawiera potas i karetonoidy, które chronią skórę przed nowotworami.

Dieta odmładzajaca – bataty

Słodkie ziemniaki są bogatym źródłem beta-karotenu, któremu zawdzięczają swój intensywny pomarańczowy miąższ. Beta-karoten jest prowitaminą witaminy A i jest przekształcany w wątrobie w retinol. Witamina A przyspiesza odnowę naskórka, przywraca skórze elastyczność i młodzieńczy blask. Wilec ziemniaczany jest bogaty w witaminy C i E, które chronią skórę przed działaniem wolnych rodników.

Pestki granatu

Pestki granatu są dobrym źródłem witaminy C i innych przeciwutleniaczy. Kwas elagowy zawarty w skórce granatu stymuluje produkcję kolagenu w skórze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here