środa, Październik 17, 2018
Home > Dieta > Hormony, a dieta – czy to ma znaczenie?
Dieta

Hormony, a dieta – czy to ma znaczenie?

Nie trzeba specjalnie zaznaczać faktu, iż dieta ma kolosalny wpływ na to, jak działa organizm człowieka i jak wyglądają procesy adaptacyjne i jak szybko postępuje starzenie. Również jedzenie przekłada się na istotny aspekt funkcjonowania człowieka, którym jest bez wątpienia cała gospodarka hormonalna. To, co jemy przekłada się na wygląd zewnętrzny, kondycję fizyczną, tężyznę oraz wiele innych kwestii związanych z naszym codziennym życiem. Pośrednio te wszystkie elementy skorelowane są z aktywnością hormonalną, na którą mogą wpływać niektóre pokarmy spożywane w diecie.

Nowoczesna dietetyka stara się przede wszystkim stworzyć odpowiednie podwaliny merytoryczne i fizjologiczne dla tworzenia nowych kuracji dietetycznych. Skuteczne oczyszczanie organizmu, odżywianie go oraz działanie regulacyjne na metabolizm ma kolosalne znaczenie dla nas wszystkich. Nasz organizm potrzebuje bezwzględnie podstawowych składników: białek, tłuszczy, węglowodanów oraz związków witaminowych. To właśnie lipidy nalezą do jednych z kluczowych elementów łańcucha syntezy hormonów – szczególnie hormonów steroidowych.

Fundamenty koherentnej hormonalnie diety

Podstawą diety winny być węglowodany proste i złożone z warzyw i owoców, zbóż oraz tłuszczach pochodzenia roślinnego. Składniki roślinne zawierają izoflawonidy, alkaloidy oraz związki antyoksydacyjne. Każda nowoczesna dieta odchudzająca winna uwzględniać procesy syntezy hormonów, w tym główne substraty oraz biochemiczne kofaktory dla procesów tworzenia związków o działaniu hormonalnym.

Szlaki syntezy hormonów i zależności dietetyczne

Nowoczesne diety starają się w sposób naprawdę skuteczny przygotowywać pacjentów pod kątem skutecznej regulacji gospodarki hormonalnej. W tym celu stosowane są specjalne schematy, które uwzględnia miedzy innymi dieta dąbrowskiej oraz inne specjalistyczne kuracje odchudzające. Warto mieć to na uwadze i spróbować wdrożyć. Fitosterole roślinne oraz związki zawarte np. w chmielu mogą wpływać istotnie na gospodarkę hormonalną w zakresie funkcjonowania estrogenów, progesteronu oraz osi jajnikowo – podwzgórzowej.

Szczególnie wiele mówiono o zastosowaniu statyn oraz niektórych związków roślinnych o działaniu blokującym aktywność dehydrogenanzy 3-hydroksymetyloglutarylo koenzymu-A. Biorąc pod uwagę aktywność tego enzymu trzeba zwrócić uwagę nie tylko na sam udział w szlaku produkcji steroidów, ale przede wszystkim endogennej syntezie cholesterolu w komórkach ciała człowieka.

Eliminacja lub zbytnia inhibicja aktywności tego enzymu doprowadzić może przede wszystkim do poważnych konsekwencji pod postacią niedoborów glutationu – związku niesamowicie istotnego z punktu widzenia blokowania syntezy wolnych rodników, które mają działanie indukujące stan zapalny, uszkodzenie komórek naczyń oraz wpływają na proces powstawania nowotworów.

Zioła wpływające na gospodarkę hormonalną

W każdej zdrowej diecie dobrze jest uwzględnić zioła lecznicze. Niektóre z nich mogą jednak mieć wpływ na aktywność hydroksylazę 17- i 21-. Są to enzymy odpowiedzialne za szlak przemian pierścienia steroidowego w stronę hormonów nadnerczy, hormonów płciowych oraz klasycznych glikokortykosteroidów, do których zalicza się przede wszystkim kortyzol.

Dieta powinna bezwzględnie zabezpieczać potrzeby gospodarki hormonalnej i odpowiadać na kluczowe kwestie związane ze zdrowym stylem życia. Tylko takie podejście w stanie optymalnie zabezpieczyć osoby na diecie przed niekorzystnymi niedoborami dietetycznymi i innymi problemami zdrowotnymi.