jogurt
Photo by RitaE/ Pixabay

Zalety i smak jogurtu znane są od wieków. To jeden z najstarszych produktów mleczarskich. Zawiera wiele cennych substancji, więc jego regularne spożywanie niesie wiele korzyści dla zdrowia. Jogurt pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, zmniejsza ryzyko chorób serca i osteoporozy. W niniejszym artykule słów kilka o właściwościach zdrowotnych jogurtu.

Jogurt – co to jest i jak powstaje?

Otrzymywany jest z mleka, w którym rozwijają się bakterie z gatunków Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus oraz Streptococcus salivarius ssp. thermophilus. Nazywane są żywymi kulturami bakterii jogurtowych. Takie bakterie powodują kwaśnienie mleka. Podczas tego procesu rozkłada się cukier zawarty w mleku, czyli laktoza. Typowy smak jogurtu pochodzi od kwasu mlekowego wytworzonego przez bakterie w procesie fermentacji.

Jogurt tradycyjny jest sporządzany z mleka pasteryzowanego. Można także go produkować z mleka pełnego, mleka częściowo odtłuszczonego, mleka odtłuszczonego, pełnego mleka w proszku, odtłuszczonego mleka w proszku.

Jogurt naturalny to napój fermentowany o gęstej kremowej konsystencji i białej barwie bez żadnych barwników. Niestety, ale dziś większość jogurtów zawiera sztuczne barwniki, aromaty i cukier. Jogurty owocowe z długą listą składników są niezdrowe.

Z kolei jogurt naturalny jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączyć go do swojej codziennej diety. Poznaj 7 korzyści zdrowotnych, płynących z jedzenia jogurtu.

jogurt owoce
Photo by Myriams-Fotos/ Pixabay

Jest bogaty w witaminy i składniki mineralne

Jogurt zawiera wiele składników odżywczych, których potrzebuje organizm ludzki do prawidłowego funkcjonowania. Zawiera wapń, który jest budulcem kości i zębów, fosfor, potas i magnez. Są to pierwiastki, które odgrywają ważną rolę w metabolizmie i regulacji ciśnienia krwi i. Poza tym są budulcami kości i zębów. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B. Jest bogaty w witaminę B12 i ryboflawinę, które zmniejszają ryzyko chorób serca i ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej.

Zawiera duże ilości białka

Jeden kubek jogurtu (200 g) zawiera 12 g białka. Białko przyśpiesza metabolizm, gdyż podczas przemian tego składnika organizm zużywa więcej energii, i większa ilość kalorii przekształcana jest w ciepło. Białko zapewnia też długotrwałą sytość, przyczyniając się do mniejszego spożycia kalorii. Zwiększa produkcję hormonów sygnalizujących nasycenie. Najlepszym źródłem białka jest jogurt grecki – w 200 g jogurtu znajduje się 22 g białka.

Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy

Niektóre rodzaje jogurtów zawierają probiotyki, które skutecznie odbudowują florę bakteryjną po antybiotykach i biegunce. Poza tym pomagają pozbyć się zaparć.

Badania wykazały, że niektóre probiotyki, występujące w jogurcie, takie jak Bifidobacteria i Lactobacillus, łagodzą nieprzyjemne objawy zespołu jelita drażliwego.

Jogurt wspomaga układ immunologiczny

Regularne spożywanie jogurtu z probiotykami wzmacnia naszą odporność i zapobiega różnym infekcjom. Jak wynika z badań naukowych, probiotyki zwalczają stany zapalne, spowodowane infekcjami wirusowymi i zapaleniem jelit. Poza tym zapobiegają występowaniu przeziębienia. Im więcej probiotyków w diecie, tym mniej przeziębień.

Jogurt zawiera magnez, selen i cynk, którym po części zawdzięcza swój dobroczynny wpływ na odporność. Są to minerały śladowe, które pomagają wzmocnić układ immunologiczny.

Jogurty wzbogacone witaminą D zapobiegają grypie i przeziębieniom.

jogurt deser
Photo by Pexels/ Puxabayy

Jogurt na osteoporozę

Jogurt zawiera wapń, białko, potas, fosfor i witaminę D. Są to witaminy i minerały, które zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Osteoporoza to choroba, charakteryzują się postępującym ubytkiem masy kostnej i obniżoną gęstością kości. Codzienne spożywanie 3 kubeczków jogurtu pomaga zachować prawidłową masę kostną.

Jogurt a serce

Jogurt zawiera głównie tłuszcze nasycone, z niewielką ilością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kiedyś uważano, że tłuszcze nasycone powodują choroby serca. Jednak obecne badania pokazują, że tak nie jest. Jogurt pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi, które jest głównym czynnikiem ryzyka chorób serca. Poza tym zwiększa cholesterol HDL.

Pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała

Jogurt jest dobrem źródłem białka, które wraz z wapniem zwiększa poziom hormonów, które zmniejszają apetyt. Osoby regularnie spożywające jogurt, rzadziej borykają się z otyłością i nadwagą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here