Czosnek znany jest od wieków. Podobno liczy pięć tysięcy lat. Stosowany był przez naszych przodków jako naturalny środek leczniczy. Dziś cenimy warzywo nie tylko ze względu na jego walory smakowe i zapachowe, lecz także właściwości lecznicze. Zawiera olejki eteryczne, bogate w związki siarki i allicynę. Jest naturalnym antybiotykiem, który skutecznie zwalcza bakterie i wirusy. Jakie jeszcze właściwości prozdrowotne posiada to warzywo?
Czosnek – właściwości zdrowotne
Niewielki ząbek czosnku jest prawdziwą skarbnicą cennych substancji. Jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, flawonoidy, potas, wapń, selen, magnez. Najlepiej spożywać świeży zmiażdżony czosnek. Jeżeli jednak nie przepadasz za jego ostrym zapachem, możesz kupić go w aptece w postaci tabletek.
Działania czosnku:
- wspomaga odporność organizmu;
- przeciwbakteryjne;
- antyoksydacyjne;
- przeciwzapalne;
- zapobiega arteriosklerozie (miażdżyca);
- obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi;
- zwalcza nadciśnienie tętnicze.
Wspomaga odporność
Czosnek jest bogaty w związki siarki, które wspomagają pracę układu immunologicznego. Pobudza czynność białych krwinek i komórek układu odpornościowego. Usuwa rtęć i ołów. Dlatego jesienią i zimą warto włączyć czosnek do codziennej diety. Zdrowy jest zarówno czosnek surowy, jak i czosnek w tabletkach czy syrop.
Wspomaga trawienie
Czosnek wykazuje dobroczynny wpływ na pracę układu pokarmowego. Pomaga pozbyć się uczucia ciężkości i pełności w brzuchu, usprawnia pracę jelit, podkręca metabolizm. Zwiększa i przyspiesza wytwarzanie i wydzielanie żółci. Dlatego warto go dodawać do potraw ciężkostrawnych.
Pomaga w zaburzeniach lipidowych i leczeniu cukrzycy
Jak wynika z badań naukowych, czosnek zmniejsza stężenie złego cholesterolu i glikozy. Dzięki temu wspomaga leczenie cukrzycy i zaburzeń lipidowych. Zapobiega odkładaniu się tłuszczy i pobudza ich rozpad. Przyspiesza proces wydalania tłuszczów z organizmu.
Czosnek w profilaktyce zawału serca i udaru
Czosnek hamuje agregację płytek, zmniejsza lepkość krwi, dzięki czemu zapobiega powstawaniu zakrzepów. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i udaru. Zapobiega osadzaniu się na ścianach naczyń kwasów tłuszczowych i złego cholesterolu. Rozpuszcza blaszki miażdżycowe. Dzięki temu zmniejsza ryzyko miażdżycy. Włączenie czosnku do codziennej diety pomoże zmniejszyć sztywność aorty. Wspomaga krzepnięcie i krążenie obwodowe, tym samym zapobiega udarom i zawałom.
Działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe
Zawiera allicynę, która działa na bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne. Hamuje enzymy bakteryjne: Escherichia, Salmonella, Klebsiella, Proteus, Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus i Clostridium. Nalewka z czosnku, stosowana przez kilka tygodni, skutecznie zwalcza pasożytów układu pokarmowego.
Olejki eteryczne i związki siarkowe, zawarte w czosnku wykazują działanie antywirusowe. Zwalczają grypę, przeziębienie i choroby wirusowe układu oddechowego. W przeciwieństwie do tradycyjnych antybiotyków czosnek nie niszczy flory bakteryjnej.
Czosnek na nadciśnienie
Jak wynika z badań australijskich lekarzy, czosnek może być stosowany jako środek pomocnicy w leczeniu nadciśnienia. Hamuje enzym ACE, który reguluje ciśnienie tętnicze. Osoby, cierpiące z powodu nadciśnienia czy miażdżycy, powinny włączyć go do swojej diety. Albo sięgnąć po apteczne preparaty czosnkowe.
Pomaga w profilaktyce raka
Na podstawie badań lekarze doszli do wniosku, że regularne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko wystąpienia raka żołądka i prostaty. A to wszystko dzięki allicynie, która przekształca się w siarczki DAS i DADS. Są to związki, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, niszcząc karcynogeny. Ponadto hamują mnożenie się komórek nowotworowych, tym samym zmniejszając guzy. Osoby między 30. a 50. rokiem życia koniecznie powinny włączyć czosnek do swojej diety. Wystarczy jednego świeżo zgniecionego ząbka czosnku dziennie, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka.
Doskonały na młody wygląd
Warzywo jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu usuwają wolne rodniki. Dzięki temu opóźnia proces starzenia się skóry i organizmu. Warzywo jest popularnym środkiem, wykorzystywanym do leczenia trądzika domowymi sposobami. Jest bogatym źródłem witamin, które mają dobroczynny wpływ na kondycję skóry.