Probiotyki to żywe drobnoustroje, które wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Wspomagają pracę układu pokarmowego, zapobiegają depresji i chronią serce. Wykazują korzystny wpływ na pracę mózgu. Istnieją naukowe dowody na to, że poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.
Dobrym źródłem bakterii probiotycznych jest żywność probiotyczna, suplementy i leki osłonowe.
Naturalne probiotyki
Jogurt
Jogurt jest jednym z najlepszych probiotyków. Powstaje z fermentującego mleka. Za fermentację odpowiedzialne są dobre dla człowieka bakterie kwasu mlekowego i bifidobakterie.
Jogurt jet bogatym źródłem substancji mineralnych, które przyczyniają się do budowy mocnych kości. Ponadto zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i nadciśnienia tętniczego.
W przypadku dzieci jogurt często jest stosowany jako pomocniczy środek przy antybiotykoterapii. Pomaga uporać się z biegunką, gdyż odbudowuje naturalną florę bakteryjną jelit.
Osoby, które nie tolerują laktozy, mogą jeść jogurty. Zawarte w nich bakterie probiotyczne produkują laktazę, a tym samym wspomagają proces rozkładu cukru mlecznego.
Kefir
Kefir jest mlekiem fermentowanym. Może być wytwarzany z dowolnego rodzaju mleka (krowiego, owczego, koziego). Aby z mleka powstał kefir, należy dodać do niego ziarna kefirowe.
Kefir jest bogactwem wapnia i magnezu, które odpowiadają za zdrowe i mocne kości. Pomaga w problemach ze strony układu trawiennego oraz chroni przed infekcjami. Może być włączony do diety osób, które cierpią z powodu niedoboru laktazy.
Maślanka
Maślanka jest produktem ubocznym z ubijania na masło śmietany. Jest dobrym źródłem probiotyków i witaminy B12. Ponadto zawiera wapń i fosfor.
Probiotyki w kapuście kiszonej
Kapusta kiszona, oprócz probiotyków, zawiera także substancje mineralne, takie jak sód, żelazo i mangan. Ponadto jest bogata w witaminę B, C, K. Kapusta kiszona jest źródłem silnych przeciwutleniaczy, takich jak luteina i zeaksantyna, które poprawiają wzrok.

Pikle
Pikle to mieszanka ogórków w ostrej marynacie warzywnej.
Ogórki kiszone są źródłem zdrowych bakterii probiotycznych, wspomagających pracę układu pokarmowego. Są dobrym źródłem witaminy K, która odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi.
Niektóre gatunki serów zawierają probiotyki
Ser jest rezerwuarem białka i witaminy B2. Zawiera wapń, fosfor i selen.

Nie każdy ser jednak zawiera probiotyki. Znajduje się one w takich gatunkach jak mozzarella, cheddar, gouda.
Probiotyki w egzotycznej kuchni
Kimchi
Kimchi – tradycyjny przysmak kuchni koreańskiej składający się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Główne składniki kimchi to czerwone papryczki chili, czosnek, imbir, szalotka i sól.
Kimchi zawiera bakterie kwasu mlekowego z grupy Lactobacillus, które wspomagają odporność i trawienie. Ponadto mają wpływ na wchłanianie substancji odżywczych.
Kimchi zawiera szereg witamin i minerałów, takich jak witamina B2 i K oraz żelazo.
Miso
To pasta japońska, produkowana ze sfermentowanej soi, z dodatkiem ryżu\jęczmienia, soli oraz grzybów koji.
Miso jest bogactwem białka i błonnika. Zawiera również miedź i mangan oraz wiele witaminy K. Istnieją naukowe dowody na to, że miso zmniejsza ryzyko raka piersi i udaru wśród kobiet.
Natto
Natto to kolejna japońska potrawa przygotowywana ze sfermentowanych przez Bacillus subtilis ziaren soi. Jest bogate w białko i witaminę K2, która reguluję pracę układu sercowo-naczyniowego i jest ważna dla kości.
Kombucza
Kombucza – napój, który powstaje z zielonej czy czarnej herbaty poddanej fermentacji przez grzybek herbaciany. Obecnie nie ma wystarczających dowodów na to, że ma korzystny wpływ na zdrowie.