matebolizm produkty
Photo by Pexels/ Pixabay

Metabolizm, inaczej przemiana materii to całokształt przemian biochemicznych i energetycznych, które zachodzą w naszym organizmie. Chodzi przede wszystkim o rozpad złożonych związków chemicznych oraz wzrost i powstawanie nowych komórek. Są to przemiany kataboliczne i anaboliczne. Na tempo przemiany materii ma wpływ wiele czynników: dieta, aktywność fizyczna oraz wiek. Jak zatem podkręcić metabolizm?

Szybki metabolizm to gwarancja szczupłej sylwetki i prawidłowej wagi. Z kolei powolna przemiana materii powoduje problemy z utrzymaniem stałej wagi i jest jedną z przyczyn nadwagi. Szybkość przemiany materii jest uwarunkowana genetycznie. Jednak to wcale nie oznacza, że nie ma sposobów na jej przyspieszenie. Należy zadbać o odpowiednią dietę i ćwiczenia. Poznaj produkty, które podkręcają metabolizm.

Najlepsza dieta na lepszy metabolizm

Osoby, borykające się z nadwagą, muszą pilnować tego, co jedzą. Powinny nie tylko zmniejszyć ilość spożywanych kalorii, lecz także wprowadzić do codziennej diety zdrowe produkty. Chodzi przede wszystkim o lekkostrawne białko, błonnik, odpowiednie przyprawy i napoje. Czyli produkty, które poprawiają metabolizm i przyspieszają odchudzanie.

Żywność bogata w lekkostrawne białko

Osoby odchudzające się, aby utrzymać odpowiednią szybkość przemiany materii, powinny spożywać jak najwięcej białka. Dlaczego? Bo białko jest jednym z podstawowych budulców mięśni. Szybkość metabolizmu zależy od ilości tkanki mięśniowej. Ponadto spożycie białka pobudza produkcję hormonu PYY, który sprzyja odchudzaniu. Organizm ludzki do strawienia białka zużywa więcej energii niż w przypadku trawienia tłuszczów i węglowodanów.

Bogatym źródłem białka jest nabiał, który przyspiesza metabolizm o ponad 25%. Dlatego warto wprowadzić do swojej codziennej diety jogurty naturalne, chude mleko, twaróg, maślankę, kefir. Oprócz tego powinny się w niej znaleźć drób, ryby, warzywa strączkowe, chude mięso, jajka.

Błonnik

Błonnik\włókno pokarmowe składa się z lipidów, pektyn, ligniny i celulozy. Nie ulega trawieniu i wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. Włókna pokarmowe dzielimy na rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. Po spożyciu błonnika rozpuszczalnego czujemy się nasyceni, gdyż on pęcznieje w wodzie. Z kolei nierozpuszczalny sprzyja lepszemu trawieniu, usprawnia perystaltykę jelit, podkręca metabolizm. Ułatwia wydalanie produktów przemiany materii z organizmu.

Produkty bogate w błonnik: warzywa, owoce, produkty zbożowe, suszone owoce, ryż brązowy, kasza gryczana, kasza jęczmienna, otręby.

suszone morele
Photo by Enotovyi/ Pixabay

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które mają działanie prozdrowotne. Nie są syntezowane w naszym organizmie. Dostarczane wraz z pokarmem ulegają przemianom enzymatycznym. Sprzyjają redukcji tłuszczu w organizmie. Jak wynika z badań naukowych, olej rybi omega-3 podkręca metabolizm o ponad 12%.

Bogatym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie: łosoś, makrela, sardynki. Można je też znaleźć w olejach roślinnych i tłuszczach pochodzenia zwierzęcego.

Zielona herbata poprawia metabolizm

Zielona herbata jest bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy, takich jak polifenole i flawonoidy. Katechiny, należące do grupy flawonoidów, wykazują dobroczynny wpływ na metabolizm. To właśnie one wspomagają odchudzanie, podkręcają metabolizm. Katechiny usprawniają aktywność enzymów trawiennych, które spowalniają wchłaniane tłuszczu i glukozy z żywności.

Zielona herbata zawiera garbniki i teinę, które powodują rozpad cząsteczek tłuszczu i nasilają reakcje, prowadzące do wytworzenia ciepła. Podczas termogenezy organizm spala kalorie i tkankę tłuszczową. Pamiętać jednak warto o tym, że tylko regularne picie zielonej herbaty (2-3 filiżanki dziennie) przyniesie oczekiwane efekty.

herbata
Photo by congerdesign/ Pixabay

Przyprawy na szybką przemianę materii

Przyprawy koniecznie się powinny znaleźć w diecie na podkręcenie metabolizmu. Warto postawić na cynamon, korzeń imbiru, ostre papryczki, czosnek, oregano, bazylie, majeranek. Sól z kolei spowalnia metabolizm, gdyż zatrzymuje wodę w organizmie.

Ostre papryczki są bogate w kapsaicynę, która nasila termogenezę, tym samym podkręcając przemianę materii i reguluje gospodarkę lipidową. Czosnek obniża poziom złego cholesterolu we krwi i przyspiesza spalanie tłuszczu.

Pamiętaj też o regularnym uprawianiu sportu, piciu czystej wody – około 2 litrów dziennie i spożywaniu posiłków co trzy godziny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here