Zielona herbata – pyszny aromatyczny napój, parzony z liści camellii sinensis. Pochodzi z Chin, gdzie jej właściwości lecznicze znane i cenione są od wieków. W jej liściach znajduje się dwa razy więcej kofeiny niż w ziarnach kawy. Naukowcy udowodnili, że napój zapobiega otyłości i rakowi piersi, powstrzymuje rozwój demencji. Ponadto podkręca metabolizm i opóźnia starzenie się organizmu. Poznaj właściwości prozdrowotne zielonej herbaty.
Odmiany zielonej herbaty
Istnieje wiele różnych rodzajów zielonej herbaty. Najlepsze odmiany cenione przez smakoszy pochodzą z Chin i Japonii. Jest także uprawiana na Sri Lance (cejlońska zielona herbata) i w Kaszmirze. Mieszkańcy Kaszmiru przyrządzają kashmiri kahwa – herbatę zieloną z dodatkami (kardamon, cynamon, szafran).
W Chinach liście herbaty chińskiej poddaje się minimalnej oksydacji, dzięki czemu mają niesamowity smak i aromat. Najpopularniejsze odmiany zielonej herbaty chińskiej: smocza góra (Long Ding), Dragonwell (ruchy smoka), herbata zhucha.
Japońskie odmiany herbaty zielonej przetwarza się w nieco inny sposób niż chińskie. Są podgrzewane na parze wodnej, dzięki czemu mają bogaty smak i aromat umami. Najlepsza japońska odmiana pochodzi z Shizuoka. Dlaczego mieszkańcy Dalekiego Wschodu tak bardzo cenią herbatę zieloną?
Zielona herbata – właściwości prozdrowotne
Istnieje przekonanie, że zielona herbata leczy ponad 50 chorób. Jest bogatym źródłem witamin, takich jak A, B, C, E. Ponadto zawiera przeciwutleniacze, aminokwasy, lipidy, teinę (kofeinę). Dzięki tak bogatemu składowi wspomaga pracę organizmu i zapobiega różnym chorobom.
Zielona herbata powstrzymuje rozwój otępienia starczego
Otępienie starcze (demencja) – choroba, która objawia się spowolnieniem myślenia, stopniową utratą pamięci, niezdolnością do skupienia uwagi i podejmowania decyzji.
Amerykańscy naukowcy udowodnili, że zielona herbata zmniejsza ryzyko zachorowania na różne formy demencji. Ponadto powstrzymuje rozwój otępienia starczego. Zawiera galusan epigallokatechiny, który zapobiega tworzeniu się beta-amyloidu. Jest to białko, które gromadzi się w mózgu pacjentów z demencją. Ponadto zmniejsza stres oksydacyjny i stany zapalne w neuronach.
Zielona herbata walczy z nadwagą i otyłością
Zawiera polifenol EGCG, który nie tylko zapobiega demencji, lecz także spowalnia przyswajanie tłuszczów i tycie. Picie przynajmniej jednej filiżanki napoju dziennie pomaga w utrzymaniu stałej masy ciała. Jak wynika z najnowszych badań, nie wpływa jednak na zmniejszenie apetytu.
Może też być stosowana jako środek profilaktyczny. Chude myszy, którym podawano EGCG, mimo spożywania żywności typu fast food, nie przybierały na wadze.
Pamiętać jednak warto o tym, że badania przeprowadzane na myszach, nie zawsze da się odnieść do ludzi. Palenie papierosów i spożycie alkoholu mogą prowadzić do stresu oksydacyjnego.
Zielona herbata przedłuża życie
Kilka filiżanek zielonej herbaty dwa-trzy razy w tygodniu wydłużają życie i pomagają zachować zdrowie. Osoby, regularnie pijące aromatyczny napój, są mniej narażone na udar i zawał serca. Rzadziej chorują na raka, chorobę wieńcową.
Zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych rodzajów raka
Katechin EGCG hamuje wzrost komórek rakowych i zmniejsza ryzyko powstawania przerzutów. Zielona herbata zmniejsza ryzyko rozwoju raka odbytu, żołądka, skóry, leukemii, raka piersi, nowotworu krwi – chłoniaka.
Wspomaga pracę mózgu
Jak wynika z najnowszych badań naukowych, ten rodzaj herbaty usprawnia pracę mózgu. Regularne spożywanie napoju, przynajmniej 4 razy w tygodniu, pomaga szybciej przetwarzać informacje. Zielona herbata sprzyja lepszemu i szybszemu tworzeniu się nowych połączeń synaptycznych. Tym samym poprawia funkcje poznawcze.
Zielona herbata zapobiega paradontozie
Zielona herbata jest bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju paradontozy. Paradontoza to choroba przyzębia, która się objawia zaczerwieniem dziąseł, ruchomością zębów i swędzeniem.
Jak wynika z badań chińskich naukowców, regularne picie zielonej herbaty nie tylko zapobiega paradontozie, lecz także łagodzi jej objawy. Zawarte w niej katechiny skutecznie zwalczają bakterie, które powodują stany zapalne w jamie ustnej.