Dieta bez laktozy i glutenu pod lupą

0
1309

Na liście jadłospisów eliminacyjnych znajdziesz dietę bez laktozy i glutenu, która, jak sama nazwa wskazuje, wymaga zrezygnowania z produktów zawierających i cukier mleczny, i białko występujące naturalnie w zbożach. Jeśli po spożyciu tego typu artykułów spożywczych zmagasz się z nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego lub została u Ciebie zdiagnozowana celiakia, to przejście na dietę bez laktozy i glutenu jest najlepszym rozwiązaniem. Sprawdź, co warto o niej wiedzieć!

Dieta bez laktozy i glutenu – dla kogo?

Dieta bez laktozy i glutenu jest przeznaczona dla osób, które jednocześnie zmagają się z:

  • nietolerancją laktozy, czyli niedoborem enzymu laktazy, który umożliwia prawidłowe rozłożenie cukru mlecznego,
  • celiakią, nietolerancją lub alergią na gluten.

O ile nietolerancja laktozy jest łatwa do rozpoznania, bo objawia się wzdęciami, biegunkami i bólami brzucha po spożyciu produktów mlecznych, tak rozróżnienie celiakii, nietolerancji i alergii na gluten może okazać się nie lada wyzwaniem. Poniżej znajdziesz kilka najważniejszych informacji na ich temat.

  • Celiakia jest chorobą genetyczną. W jej przebiegu każde spożycie białka roślinnego zawartego w zbożach skutkuje reakcją ze strony układu immunologicznego, który w takich sytuacjach po prostu niszczy własne tkanki. Efekt? Problemy ze wchłanianiem składników odżywczych, stan zapalny w jelitach i wiele innych problemów ze zdrowiem.
  • Nietolerancja glutenu, a dokładniej nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, objawia się nawet do 3 dni po spożyciu produktów zawierających ten rodzaj białka roślinnego. Do dolegliwości zaliczamy problemy z układem pokarmowym, zmęczenie czy zmiany skórne. 
  • Alergia na gluten objawia się przede wszystkim wysypkami i wymiotami od razu po spożyciu białka roślinnego. Co ciekawe, w niektórych przypadkach alergia trwa tylko kilka lat.

Co jeść na diecie bez laktozy i glutenu?

Przechodząc na dietę bez laktozy i glutenu, należy całkowicie wyeliminować niektóre produkty zbożowe – pszenicę, jęczmień, owies i żyto. Mowa nie tylko o pieczywie czy makaronach, ale także o artykułach spożywczych, które zawierają ukryty gluten, czyli np. o sosach, słodyczach i przekąskach czy gotowych daniach. Zamiast tego możesz bez obaw sięgać po produkty kukurydziane, jaglane, gryczane i ryżowe Równie świetnym wyborem będzie amarantus i quinoa.

Z kolei w przypadku laktozy nie trzeba eliminować wszystkich ulubionych produktów mlecznych. Oczywiście, możesz zastąpić je ich roślinnymi odpowiednikami, ale równie dobrym wyborem będą sery, jogurty czy mleka bez laktozy. W składzie tego typu przetworów znajdziesz laktazę, czyli enzym umożliwiający prawidłowe trawienie cukru mlecznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here