Dieta zgodna z grupą krwi cieszy się popularnością już od ponad dwóch dekad. Zwolennicy tej diety przekonują, że to właśnie grupa krwi decyduje o tym, jakie pokarmy twój organizm będzie przyswajał najlepiej. Sprawdź, na czym polega dieta zgodnie z grupą krwi i czy się opiera na jakichkolwiek dowodach naukowych.
Na czym polega dieta zgodna z grupą krwi?
Peter d’Adamo przedstawił w wydanej w 1996 roku książce „ Eat Right 4 Your Type” teorię o wpływie grupy krwi na to, jakie produkty są zdrowe dla człowieka. D’Adamo twierdzi, że w zależności od grupy krwi nasz organizm niektóre pokarmy przyswaja i trawi lepiej, a niektóre są przeciwwskazane. Według autora diety nasze geny mają mieć decydujący wpływ na grupę krwi. Peter d’Adamo nawiązuje do zachowań żywieniowych naszych prehistorycznych przodków.
U podstaw tej diety leży teoria lektynowa. Kiedy spożywamy produkty żywnościowe zawierające lektyny niezgodne z naszą grupą krwi, doprowadzamy do aglutynacji, czyli zlepiania krwinek. D’Adamo także na podstawie sposobu odżywiana osób pochodzenia afrykańskiego, kaukaskiego i azjatyckiego wyróżnia preferowane rodzaje diety dla ludzi z poszczególną grupą krwi.
Sprawdź, co powinny jeść osoby z poszczególną grupą krwi.
Dieta dla osób z grupą krwi A
Grupa krwi A jest określana przez d’Adamo jako grupa rolników. Jej posiadaczom d’Adamo rekomenduje dietę pozbawioną mięsa i części innych produktów zwierzęcych, prostych węglowodanów, cukru, produktów przetworzonych, czyli dietę zbliżoną do diety wegetariańskiej. Autor przekonuje, że osoby z tą grupą krwi mogą łatwo trawić warzywa i węglowodany, ale mają trudności z trawieniem białka i tłuszczu zwierzęcego. Mają osłabioną odporność i często borykają się z atakami lękowymi. Są podatne na infekcje oraz choroby nowotworowe.
Według twierdzeń d’Adamo dieta pomaga pozbyć się zbędnej wagi, sprawia, że organizm ma zapas energii, poprawia trawienie.
Produkty wskazane: tofu, orzechy włoskie, pestki dyni, orzeszki ziemne, oliwa z oliwek, borówki, jarmuż, szpinak, czosnek, cebula, sardynki, łosoś, zielona herbata, imbir, nieduże ilości kurczaka i indyka.
Produkty przeciwwskazane: wołowina, wieprzowina, baranina, krowie mleko, ziemniaki, kapusta, bakłażan, pomidory, papryka, grzyby, melony, pomarańcze, truskawki, drób, dziczyzna, śledź, cukier rafinowany, biała mąka i biały chleb, oleje, przyprawy.
Dieta zgodna z grupą krwi – grupa O
Według D’Adamo osoby z grupą krwi 0 powinny skupić się na jedzeniu dużej ilości białka tak, jak na diecie paleo lub niskowęglowodanowej. Zaleca spożywanie mięsa, ryb, warzyw (brokuły, szpinak i wodorosty są dobre na odchudzanie), owoców, oliwy z oliwek. Dieta grupy krwi 0 powinna być również połączona z energicznymi ćwiczeniami aerobowymi.
Produkty przeciwwskazane: pszenica, kukurydza, rośliny strączkowe, fasola, nabiał, kawa i alkohol.
Dieta dla osób z grupą krwi B (nomadyczna)
W przypadku posiadaczy grupy krwi B na liście produktów przeciwwskazanych znalazły się kukurydza, pszenica, kasza gryczana, soczewica, pomidory, orzeszki ziemne. Każdy z tych pokarmów spowalnia metabolizm, powodując zmęczenie, zatrzymanie płynów i hipoglikemię. Osoby z grupą krwi B powinny też unikać kurczaka. Kurczak zawiera w swojej tkance mięśniowej lektynę aglutynującą typu B, która zwiększa ryzyko udaru i zaburzeń odporności. Dr D’Adamo sugeruje, aby kurczak zastąpić innymi rodzajami mięsa: jagnięcina, baranina, królik czy dziczyzna.
Pokarmy wskazane: zielone warzywa, jajka, nabiał o niskiej zawartości tłuszczu. Dieta powoduje szybką utratę wagi.
Sugerowana dieta dla posiadaczy grupy krwi AB
Tej grupie, nazywanej enigma d’Adamo zaleca zbilansowanie dozwolonych produktów między grupami A i B. Grupa AB powinna unikać kofeiny i alkoholu, zwłaszcza w sytuacjach stresowych. Dr D’Adamo zaleca, aby grupa AB skupiała się na produktach spożywczych, takich jak tofu, owoce morza, ryby, nabiał i zielone warzywa, które sprzyjają chudnięciu. Posiadacze grupy AB powinny unikać wędlin i pokarmów przetworzonych. Gdyż mogą powodować raka żołądka u osób z obniżoną kwasowością. Osoby o tej grupie krwi mają wg d’Adamo niski poziom kwasu żołądkowego.
Produkty przeciwwskazane: fasola, kukurydza, wołowina i kurczak.
Obecnie nie ma naukowych dowodów na prozdrowotne działanie diety zgodnej z grupą krwi.