dieta zodiakalna
Photo by gabschgarella/ Pixabay

Astrologowie przekonują, że każdy znak zodiaku ma własne predyspozycje żywieniowe. To czy jesteś szczupły, czy cierpisz na otyłość, też zależy od daty urodzenia. Oczywiście, że nie ma żadnego naukowego potwierdzenia skuteczności żywienia astrologicznego, jednak można się tym posłużyć. Jak powinna wyglądać dieta każdego znaku zodiaku, dowiesz się z tego artykułu. 

Dieta zodiakana – co warto jeść?

Poniżej opisane są krótko poszczególne znaki zodiaku.

Baran (21 marca – 19 kwietnia)

Osoby urodzone w ognistym znaku Barana tryskają energią i optymizmem. Ruchliwy i wieczne zajęty Baran nie ma czasu na przygotowanie posiłków. Najczęściej kupuje przekąski, które można zjeść bez przygotowania. Dlatego lubi szybkie potrawy z mikrofalówki oraz dania do wzięcia na wynos. Jego paliwem jest brązowy ryż, soczewica, pomidor, kalafior i rzodkiewki. Najlepsza zdrowa przekąska dla Barana to suszone morele.

Dieta dla Byka (20 kwietnia – 20 maja)

Zodiakalny Byk to prawdziwy smakosz. Na jego stole znajdziesz tylko wyrafinowane potrawy. Celebruje smak potraw i delektuje się nimi. W lodówce osób spod ziemskiego znaku Byka zawsze znajdziemy ser, awokado, majonez i mleko kokosowe.

byk
Photo by Agzam/ Pixabay

Bliźnięta (21 maja – 22 czerwca)

Bliźnięta uwielbiają głośne imprezy, ale też lubią spędzać czas z samym sobą. Podczas spotkań towarzyskich wolą przekąski niż dania główne. Nigdy się nie przejadają. Gdy zostają sam na sam ze sobą, jedzą zupy, dania z zielonym groszkiem, ogórki i owoce. I do tego oczywiście lampka wina.

Dieta dla znaku zodiaku rak (21 czerwca – 22 lipca)

Wrażliwe Raki najczęściej cierpią na różne choroby układu pokarmowego. Z tego powodu stawiają na żywność, która jest dobra dla żołądka. Raki lubią zajadać problemy. Dlatego w ich kuchni zawsze znajdzie się coś na pocieszenie. Osoby spod znaku Raka potrzebują zbilansowanej i zróżnicowanej diety. Powinny włączyć do swojej diety brązowy ryż, kaszę jaglaną, ryby, owoce morza, pomidory, buraki, mleczko kokosowe.

Lew (23 lipca – 22 sierpnia)

Zodiakalne Lwy nigdy nie narzekają na brak apetytu. Zawsze głośno mlaskają i zachwycają się nad wszystkim, co trafia na ich talerz. Jedzenie zawsze poprawia im humor. Lwy starannie planują swoje posiłki. Astrologowie radzą im włączyć do swojej diety świeże sałatki. Najlepiej robić je z kukurydzy, pomidorów, arbuza i melona. Z kolei pestki z dyni mogą być dobrym pomysłem na zdrową przekąskę. Są bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, które dają uczucie sytości.

lew
Photo by Agzam/ Pixabay

Panna (23 sierpnia – 22 września)

Osoby spod znaku Panny kontrolują zarówno swoje życie, jak i codzienne menu. Ściśle przestrzegają diety. Panny stawiają na zdrowe jedzenie: zielone warzywa liściaste, pomidory, owoce morza oraz przekąski zbożowe bez cukru. Jednak od czasu do czasu mogą pozwolić sobie na „słodkie co nieco”. Wtedy sięgają po czekoladę i słodkie owoce.

Waga (23 września – 22 października)

Zodiakalna Waga nie zna umiaru, dlatego często się przejada. Aby cieszyć się dobrym zdrowiem, powinna się nauczyć kontrolować wielkość porcji. Ponadto dieta powinna zawierać chude ryby i zieleninę. Spożywać duże ilości białka i zdrowych tłuszczów.

Skorpion (23 października – 21 listopada)

Zodiakalne Skorpiony lubią jeść to, na co mają ochotę, w nieograniczonych ilościach i o każdej porze dnia. Uwielbiają dynię, czekoladę, grzyby, buraki i owoce morza. Skorpiony często sięgają po jedzenie pod wpływem emocji, zajadając stres.

Dieta dla Strzelca (22 listopada – 21 grudnia)

Główne motto życiowe Strzelców „jesteś tym, co jesz”. Zodiakalny Strzelec stara się kupować żywność ekologiczną. Zawsze czyta etykiety i moczy warzywa oraz owoce, by pozbyć się pestycydów. Aby cieszyć się smukłą sylwetką, Strzelec musi włączyć do swojej diety mięso indycze, brokuły, śliwki i daktyle.

Koziorożec (22 grudnia – 19 stycznia)

Predyspozycje żywieniowe zodiakalnych Koziorożców pozostają niezmienne od wielu lat. W życiu dorosłym jedzą to, co jedli jeszcze w szkole. Nie lubią eksperymentów kulinarnych.

koziorożec
Photo by Agzam/ Pixabay

Wodnik (20 stycznia – 18 lutego)

Zodiakalny Wodnik zawsze kontroluje to, co je. Lubi świeże, kolorowe jedzenie. Astrologowie radzą Wodnikom włączyć do swojej diety tofu, świeże warzywa i zielenię.

Ryby (19 lutego – 20 marca)

Ryby kochają danią śródziemnomorskie. Eksperymentują z ziołami i przyprawami, by podkręcić smak ulubionych owoców morza i ryb.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here