W ostatnim czasie dieta wegetariańska zyskała dużą popularność. Statystyki pokazują, że dietę tę stosuje już około 20% społeczeństwa. Nic w tym dziwnego, ponieważ oprócz pobudek etycznych oraz środowiskowych, coraz częściej do głosu dochodzą właściwości zdrowotne takiego sposobu odżywiania. Wpływa ona także na redukcję oraz prawidłowe utrzymanie masy ciała. Najkorzystniejszym czynnikiem, który wspomaga nasze zdrowie, jest wpływ tej diety na zmniejszenie tworzenia się chorób przewlekłych. Od dawna funkcjonuje powiedzenie, które mówi o tym, że „to, co jest naszym jedzeniem, powinno być także lekarstwem”. Dieta wegetariańska jest tego doskonałym przykładem, który sprawdza się w życiu codziennym.
Dieta wegetariańska
Głównymi zasadami, które należy zastosować, aby trzymać się diety wegetariańskiej, jest powstrzymanie się od spożywania mięsa, ryb oraz drobiu. To, co najbardziej skłania ludzi do podjęcia się takiej decyzji, najczęściej jest pobudkami osobistymi. Często przez względy religijne, a czasem z powodów etycznych, takich jak niehumanitarne traktowanie zwierząt przeznaczonych na ubój. Niekiedy zwolennicy takiej diety decydują się na nią ze względów środowiskowych, ponieważ produkcja pożywienia zwierzęcego zwiększa emisję gazów cieplarnianych, czym przyczynia się do zmiany klimatu, a także wymaga nakładów dużych ilości wody, energii i zasobów naturalnych.
Dieta ta występuje w kilku odmianach:
- laktoowowegetariańska — eliminuje mięso, ryby i drób, ale dopuszcza jajka i produkty mleczne,
- owowegetariańska — eliminuje mięso, ryby, drób i nabiał, ale dopuszcza jajka,
- pescetariańska — eliminuje mięso i drób, ale dopuszcza ryby, a czasem jaja i produkty mleczne,
- wegańska — eliminuje mięso, ryby, drób, jaja i nabiał, a także inne produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak miód.
Co jest korzystne?
Badania pokazują, że bardzo często to osoby, które są na diecie wegetariańskiej, mają lepiej zbilansowaną dietę, niż osoby spożywające mięso. Ich dieta jest bogatsza w potrzebne składniki odżywcze takie jak błonnik, witamina C oraz E, a także magnez. Podstawą jest tutaj jednak dobra znajomość zasad żywieniowych i odpowiednia suplementacja, w razie wystąpienia takiej potrzeby.
Także ogromną korzyścią, którą możemy uzyskać w wyniku stosowania tej diety, jest utrata masy ciała, a także jej prawidłowe utrzymanie. Badania wykazały, że wegetarianie mają zwykle niższy wskaźnik masy ciała (BMI — miara tkanki tłuszczowej na podstawie wzrostu i masy ciała), niż osoby, które spożywają mięso. Wiąże to się z nieprzyjmowaniem do organizmu tłuszczu zwierzęcego, który jest ciężki do rozłożenia. Zdecydowanie korzystniejsze dla zdrowia są tłuszcze roślinne.
Badania wskazują również, że dieta ta może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Osoby posiadające cukrzycę typu 2, będące na diecie wegetariańskiej, wyróżniają się poprawniejszą kontrolą cukru we krwi. Diety te zapobiegają cukrzycy poprzez długoterminową stabilizację poziomu cukru we krwi.
Dieta wegetariańska pomaga również zachować zdrowe serce. Obniża ona cholesterol, a także powszechnie uznawany za „zły” cholesterol LDL. Ich podwyższony poziom we krwi zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca.
Dieta wegetariańska – wady
Mimo wielu korzyści diety bezmięsnej istnieje także ryzyko wystąpienia pewnych zagrożeń. Mięso, drób i ryby są bogate w białka i kwasy tłuszczowe omega-3. To z tych produktów można ich najwięcej dostarczyć do organizmu. Także mikroelementy, takie jak cynk, selen, żelazo i witamina B12 dostarczane są poprzez spożywanie tych produktów. Dlatego dieta wegetariańska znacznie ogranicza przyjmowanie tych witamin, co może powodować niedobory. Produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak nabiał i jaja, również zawierają dużo wapnia, witaminy D i witamin z grupy B. Niedobór żywieniowy tych kluczowych mikroelementów może prowadzić do takich objawów jak zmęczenie, osłabienie, anemia czy utrata masy kostnej oraz problemy z tarczycą.