Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Dzięki temu wywiera korzystny wpływ na organizm ludzki. Badania wykazują, że u osób, regularnie pijących małą czarną, zmniejsza się ryzyko rozwoju różnych groźnych chorób. Poznaj 13 korzyści z picia kawy.
Kawa dodaje energii i przyspiesza aktywność mózgu
Kawa spożywana w umiarkowanych ilościach usuwa zmęczenie i zwiększa poziom energii. Zawarta w kawie kofeina jest środkiem psychoaktywnym i stymulatorem.
Po spożyciu kofeina jest szybko wchłaniana z jelita do krwiobiegu. Stamtąd podróżuje do wątroby i rozkłada się na związki, które wpływają na funkcje różnych narządów. W mózgu blokuje działanie neuroprzekaźnika – adenozyny, która ogranicza produkcje adrenaliny i noradrenaliny. Kofeina wiąże się z receptorami adenozyny bez aktywowania ich. Dzięki temu ścieżki neuronowe kontynuują pracę.
Jak wynika z licznych badań naukowych, kawa poprawia pamięć i koncentrację, wyostrza uwagę, zwiększa funkcje kognitywne.
Wspomaga ochudzanie
Kofeina jest jednym z podstawowych składników niemal wszystkich preparatów na odchudzanie. I nie ma w tym nic dziwnego, gdyż podkręca metabolizm o 3-11 % i przyspiesza spalanie tłuszczów o 29%.
Kawa zwiększa wytrzymałość fizyczną organizmu
Kofeina wpływa na centralny układ nerwowy, tym samym stymulując lipolizę – rozkład trójglicerydów. Po spożyciu kofeiny zwiększa się stężenie wolnych kwasów tłuszczowych we krwi. Tkanka tłuszczowa jest redukowana bardziej efektywnie, a mięśnie uzyskują energię z tych związków. W rezultacie wytrzymałość fizyczna organizmu poprawia się o 11-12%.
Kawa jest źródłem witamin i minerałów
Kawa zawiera nie tylko cenną kofeinę, lecz także różnie witaminy i substancje mineralne. Jest bogatym źródłem ryboflawiny (B2), niacyny (B3) i kwasu pantotenowego. Poza tym zawiera mangan, potas i magnez.
Czarna kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2
Badania wykazują, że czarna kawa spożywana w umiarkowanych ilościach, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę o 67%.
Zapobiega chorobie Alzheimera i demencji
Jak wynika z niektórych badań i eksperymentów, w przypadku chorób układu nerwowego, najlepsze efekty uzyskuje się poprzez picie 3-5 filiżanek kawy na dobę. Wśród badanych pijących codziennie kawę, w porównaniu z osobami niepijącymi kawę ryzyko to ulega redukcji nawet o 65%.
Kawa zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona
Badania potwierdziły korzystny wpływ spożycia kofeiny w obniżeniu ryzyka choroby Parkinsona. Redukcja ryzyka w porównaniu do osób niepijących wynosiła 32-60%.
Trzeba przy tym dodać, że taki efekt zapewnia wyłącznie kawa z kofeiną, co pozwala przyjąć, że to właśnie ta substancja odgrywa główną rolę w profilaktyce choroby Parkinsona.
Kawa a wątroba
Picie umiarkowanej ilości kawy codziennie kawy jest dobre dla stanu wątroby i redukuje ryzyko rozwoju chorób tego narządu. Ryzyko wystąpienia marskości wątroby w przypadku osób, pijących 4-5 filiżanek kawy dziennie, zmniejsza się o około 80%.
Kawa zapobiega depresji i poprawia nastrój
Naukowcy z Harvardzkiej Szkoły Medycznej w 2011 roku przeprowadzili badania na kobietach. Na ich podstawie stwierdzono, że 4 kubki kawy dziennie zmniejszają ryzyko depresji o 20% w stosunku do osób pijących ją raz tygodniowo lub rzadziej.
Wykazuje działanie przeciwnowotrowe
Naukowcy wykazali, że picie 405 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko raka wątroby o 40% i raka jelita grubego o 15 procent.
Kawa zmniejsza ryzyko udaru mózgu
Większość ostatnich badań nie potwierdza związku między piciem kawy a chorobami układu sercowo-naczyniowego. Są jednak niezaprzeczalne dowody na to, że kobiety, które regularnie piją kawę, rzadziej przechodzą udar mózgu niż panie, które nie piją kawy.
Picie kawy wydłuża życie
Picie kawy wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Badania wskazują na to, że ryzyko przedwczesnej śmierci spada u mężczyzny, pijących kawę o 20%, a u kobiet – o 26%.
Kawa to najważniejsze źródło przeciwutleniaczy w diecie zachodniej
Osoby, które są zwolennikami tzw. diety zachodniej, koniecznie powinny codziennie pić kilka filiżanek małej czarnej. Gdyż kawa dostarcza więcej antyoksydantów niż warzywa i owoce razem wzięte.
Jak sugerują niektóre badania naukowe, kawa jest jednym z najzdrowszych napojów na świecie.