drożdże piwo
Photo by stevepb/ Pixabay

Drożdże piwowarskie to odmiana drożdży, głównie wykorzystywana do produkcji piwa. Odznaczają się gorzkawym smakiem. Są bogatym źródłem witamin z grupy B. Ponadto zawierają wiele różnych substancji mineralnych. Dlatego wywierają dobroczynny wpływ na organizm ludzki. Poznaj właściwości prozdrowotne drożdży piwnych.

Czym są drożdże piwowarskie?

Drożdże piwne\górnej fermentacji (Saccharomyces cerevisiae) to jednokomórkowe grzyby, które są jednym z podstawowych surowców do wyrobu piwa. Jednak mało kto z nas wie, że w skład drożdży wchodzi chrom, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Są również naturalnym probiotykiem, który wspiera pracę układu pokarmowego. Dodatkowo wspomagają leczenie chorób układu oddechowego i przeziębienia.

Cenne składniki drożdży piwowarskich

Zawierają żywe drobnoustroje, które pomagają w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej w układzie pokarmowym.

Drożdże najtańszym i najlepszym suplementem do uzupełniania witamin z grupy B i ważnych związków mineralnych.

Drożdże mają wysoką zawartość:

  1. Witamin z grupy B
  • tiamina (B-1)
  • ryboflawina (B-2)
  • niacyna (B-3)
  • kwas pantotenowy (B-5)
  • pirydoksyna (B-6)
  • kwas foliowy (B-9)
  • biotyna (B-7)
  1. Są dobrym źródłem białka, dostarczającym niezbędnych aminokwasów, których organizm nie może syntezować samodzielnie.
  2. Lecytyny.
  3. Nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  4. Minerałów:
  • cynku
  • selenu
  • fosforu
  • chromu
  • magnezu
  • żelaza.

Właściwości lecznicze drożdży piwnych

Naturalny probiotyk

Należą do naturalnych probiotyków. Probiotyczne bakterie, znajdujące się w drożdżach piwnych są stosowane w leczeniu i zapobieganiu:

  • biegunki wywołanej antybiotykami
  • biegunki podróżnych
  • zespołu jelita drażliwego
  • zakażenia bakterią Clostridium Difficile
  • nietolerancji laktozy
  • zaparciom.

Piękne włosy, paznokcie i skóra

Drożdże mają bardzo dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Są bogatym źródłem witamin z grupy B, które zapobiegają przetłuszczaniu się włosów oraz skóry. Chronią włosy przed wypadaniem. Wspierają leczenie trądziku. Ponadto witaminy z grupy B wspomagają układ odpornościowy i nerwowy oraz dostarczają nam energii.

kobieta
Photo by gerryimages/ Pixabay

Drożdże piwne zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego

Niektóre badania wykazały, że drożdże piwne pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego) we krwi i podnieść poziom cholesterolu HDL (dobrego). A to wszystko dzięki wysokiej zawartości chromu i lecytyny. Tym samym zapobiegają rozwojowi chorób serca i układu krążenia.

Wspomagają leczenie cukrzycy

Obecny w drożdżach cynk jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu glukozy i poziomu cukru we krwi. Ponadto jest potrzebny do wytwarzania i wydzielania insuliny przez trzustkę. Współpracuje on z chromem i innymi składnikami diety w celu ułatwienia wykorzystania insuliny przez komórki.

Drożdże piwne pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała

Badanie przeprowadzone z udziałem 54 osób, cierpiących z powodu otyłości wykazało, że hydrolizat drożdży pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów bez negatywnego wpływu na beztłuszczową masę ciała. Dodatkowo drożdże piwne zawierają rybozyd nikotynamidu. Jest to forma witaminy B3, która aktywuje enzymy, rozkładające trójglicerydy.

szczupła sylwetka
Photo by Tumisu/ Pixabay

Drożdże piwne jako suplement diety

Drożdże piwne dostępne są w postaci płatków, proszku oraz tabletek. Tabletki są zwykle dostępne w dawkach od 250 mg do 1000 mg. Drożdże możemy dodawać do potraw czy napojów (soki, woda, smoothie). Dzienna dawka nie powinna być większa niż 2-3 łyżki lub pastylki dziennie.

Jeśli zdecydowałaś się na suplement diety w postaci tabletek, nie przekraczaj zalecanej przez producenta dawki. Staraj się wybierać produkt naturalny bez słodzików, cukru, barwników.

Picie drożdży – przeciwwskazania

Zanim zdecydujesz się na włączenie drożdży piwnych do swojej diety, skonsultuj się z lekarzem. Gdyż nie każdy organizm dobrze reaguje na drożdże. Niektóre osoby po wypiciu drożdży mogą odczuwać bóle głowy i wzdęcia.

Alergicy oraz osoby cierpiące na chorobę Crohna muszą unikać tego produktu. Ponadto drożdże piwne wchodzą w interakcje z inhibitorami monoaminooksydazy, petydyną, lekami przeciwcukrzycowymi (mogą spowodować hipoglikemię). Jeżeli masz osłabioną odporność lub cierpisz z powodu nawrotowych infekcji drożdżakowych, również musisz zrezygnować z picia drożdży.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here